Θοδωρής Τσούτσος

Ραντεβού στο γήπεδο, έξω από τη Θύρα...

Για έναν σύλλογο το γήπεδο σημαίνει χρήμα. Σημαίνει αγωνιστικές επιτυχίες. Σημαίνει δυναμική. Σημαίνει πολλά. Τίποτα, όμως, δεν είναι πιο σημαντικό από το τι σημαίνει για τον ίδιο τον οπαδό.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Για το γήπεδο της ΑΕΚ έχουν αναλυθεί σχεδόν τα πάντα. Στη ουσία τα έχουμε όλα υπολογίσει με ακρίβεια, προτού καν αυτό χτιστεί. Λογικό. Είναι τέτοια η περιπέτεια που έχει περάσει ο συγκεκριμένος σύλλογος, που κάθε βήμα, ακόμη και αν ήταν "ποδαράκι" που λέγαμε πιτσιρικάδες όταν μοιράζαμε τις ομάδες, γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό.

Αν, λοιπόν, όλα τα υπόλοιπα ήταν "ποδαράκια", η υψομετρική μελέτη που υπεγράφη είναι άλμα εις μήκος. Η ΑΕΚ δείχνει έτοιμη να περάσει ένα καλοκαίρι που οι μπουλντόζες θα ξεκινήσουν τα έργα για την ανέγερση του νέου γηπέδου της. Στον ιστορικό της χώρο. Οταν θα συμβεί αυτό, θα αρχίσει πλέον και ο χρόνος να μετράει αντίστροφα. Θα είναι μια αντίστροφη μέτρηση όχι απλώς και μόνο για να μπει η ομάδα στο "σπίτι της". Αλλά για να αλλάξει όλη η ιστορία της.

Για το τι θα σημαίνει για την ΑΕΚ το νέο της γήπεδο το έχουμε αναλύσει από όλες τις πλευρές. Οπως και για το τι θα σήμαινε για τον σύλλογο, τι θα (της) είχε συμβεί όλα αυτά τα χρόνια αν είχε το γήπεδό της. Το γήπεδο, όμως, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, δίνει νόημα στον ίδιο τον οπαδό. Είναι για εκείνον ο πρώτος τόπος συνάντησης με την ομάδα του. Το πρώτο "δέσιμο". Η πρώτη εικόνα από εκείνη.

Χωρίς αυτά, ο οπαδός δεν γίνεται και τόσο οπαδός. Δεν χρειάζεται να παίζουμε με τις λέξεις, οπαδός με την καλή έννοια. Δεν νιώθει αυτό το ρόλο στην ολότητά του. Η ΑΕΚ το είχε χάσει αυτό τα τελευταία χρόνια. Και επειδή αυτά ήταν πολλά, μεγάλωσε γενιές οπαδών με αυτόν τον τρόπο. Οι οποίοι εξάλλου, θα ήταν και περισσότεροι αν είχαν το γήπεδό τους.

Για τον ΑΕΚτσή η Νέα Φιλαδέλφεια δεν είναι απλώς και μόνο ένα δίωρο την Κυριακή. Οπως δεν είναι για τον οπαδό του Ολυμπιακού το Καραϊσκάκη, για τον οπαδό του Παναθηναϊκού η Λεωφόρος, του ΠΑΟΚ η Τούμπα. Τέτοιο, ένα δίωρο δηλαδή, είναι το ΟΑΚΑ για τον ΑΕΚτσή. Και αυτό έχει κοστίσει στον ίδιο και τελικά στην ίδια την ομάδα.

Ο οπαδός ξέρει ότι ακόμη και με γκόμενα να έχει ραντεβού, μπορεί να της πει... "στις οχτώ στο γήπεδο, έξω από τη Θύρα 3..." Είναι η βάση του. Είναι η βόλτα του, όταν θα θελήσει να "σκοτώσει" λίγο χρόνο. Είναι ένα ραντεβού, που ποτέ δεν κανονίζεται, αλλά είναι πάντα δεδομένο. Ο άλλος ξέρει ότι θα σε βρει εκεί κι εσύ ξέρεις ότι θα τον βρεις εκεί. Αν όχι, θα ανησυχήσεις. Στο ΟΑΚΑ, δεν θα το κάνεις...

Ολα αυτά ο ΑΕΚτσής τα είχε χάσει. Και του έχουν λείψει πάρα πολύ, όπως θα έλειπαν σε οποιονδήποτε οπαδό οποιασδήποτε ομάδας. Μάλιστα, όταν τα ξαναβρεί τότε θα καταλάβει την πραγματική τους διάσταση. Πολύ περισσότερο ισχύει για παιδιά που όταν γκρεμίστηκε ήταν... πολύ παιδιά για να καταλάβουν τις δεν έχουν ζήσει μέχρι στιγμής.

Ολα αυτά, βέβαια, μία και μόνο κατάληξη θα έχουν. Την ίδια την ομάδα. Αυτή είναι που τελικά θα έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο σε όλα τα επίπεδα. Τόσο, που ακόμη και η ίδια ως οργανισμός δεν μπορεί τώρα, αυτή τη στιγμή και προτού το ζήσει, να το φανταστεί. Οτιδήποτε άλλο κάνει στη διαδρομή της πια, τίποτα δεν θα μπορεί να είναι ισάξιο με ένα νέο γήπεδο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x